Lördagen den 29 september kl. 9-13
Äppelmustning hos Ulrika Danielsson,
Källvägen 4, Växjö.drop in.
Hur går det till att musta äpplen?
Först krossas dina medhavda äpplen i en elektrisk kvarn och sedan läggs fruktmassan i en hydraulisk press som försiktigt pressar ut saften. Utrustningen är modern
och någon direkt muskelkraft behövs inte. Musten tappas på de kärl som du tagit med, t ex plasthink med lock, plastdunk eller rena kärl av plast, tetrapack, glas eller rostfritt. Se bara till att de är ordentligt rengjorda.
Råmusten är grumlig och innehåller fruktkött.
Hur ska äpplena vara?
Äpplen man tycker om att äta blir oftast god must. Kvaliteten på musten blir efter hur äpplena är. Smaka och dela på dina äpplen. När kärnorna
har blivit bruna är de färdiga för mustning. Är kärnorna vita är äpplet fortfarande omoget. Använd äpplen som är mogna krispiga och saftiga. Mjöliga äpplen går inte att musta så undvik
sommaräpplen. Ett övermoget äpple är mjukt och mjöligt och knakar inte när man biter i det.
Äpplen kan plockas
ned i kassar/korgar, där man låter dem mogna ytterligare någon/några veckor för att undvika att de får fallfruktskador. Sötman utvecklas med mognaden.
Det går även att ha med sig päron att musta till päronjuice.
Hur mycket äpplen behöver man?
Pressen rymmer 20 liter fruktmassa åt gången. Minst 2-3 fulla kassar med äpplen ska du ha med dig. Men det går med mindre om man är beredd att pressa med någon annan. Vi fyller upp med det som behövs.
Hur mycket får man ut per kilo äpplen?
Man får oftast lite mer än hälften av äpplets vikt. 10 kg ger ca 6 liter must.
Förpackning
Vi tappar upp musten på de kärl som du tagit med, t ex plasthink med lock, plastdunk eller rena kärl av plast, tetrapack, glas eller rostfritt.
Se bara till att de är ordentligt rengjorda.
Den opastöriserade musten är bäst att frysa in. Råmust är en
färskvara som håller sig minst fyra-fem dagar i kylskåp. Då är den som färskpressad när den tinats upp. Utan behandling börjar musten att jäsa.
Vid mustningstillfället finns det möjlighet till pastörisering för längre hållbarhet samt förpackning i Bag in box. Råmusten är grumlig och innehåller
fruktkött som sjunker till botten. Det rekommenderas därför vid påfyllnad i Bag in box att musten ska stå minst 10 timmar innan den upphettas och fylls på Bag in box. Förpackningarna får då hämtas dagen
efter eller vid lämplig tidpunkt. Om fruktköttet inte är ett problem för dig så pastöriserar och fyller vi upp din Bag in box direkt vid mustningen. Musten i boxen ska alltid skakas om, innan den ska drickas.
Pastöriserad must i Bag in box håller ett år i rumstemperatur. Öppnad Bag in box håller sig en månad i kylskåp.
Det går bra att pastörisera musten själv hemma. Upphetta musten i minst 75 grader och låt den stå i denna temperatur i 15 minuter.
Skumma musten och tappa genast upp musten på flaskorna ända upp till brädden och skruva på locket. Låt flaskorna svalna långsamt. Flaskorna ska vara väl rengjorda och steriliserade.
Pris 2018 är ännu inte bestämt!
Pris för medhavd frukt | Medlem Växjö Trädgårdsförening | Övriga
|
Råmust | 6 kr/liter | 10 kr/liter |
Råmust inkl pastörisering | 8 kr/liter | 12 kr/liter |
3 liter pastöriserad must i Bag in Box (kartong och påse) | 45 kr |
55 kr |
3 liter pastöriserad must i refill (endast påse) | 35 kr | 45 kr |
I samband med att du mustar dina äpplen kan du teckna dig som medlem i Växjö
trädgårdsförening.
Tips
Ta på dig oömma kläder och stövlar.
För att göra äppelmusten lite mer skonsam mot magen kan musten
spädas ut med vatten.
Välkomna
till
Ulrika Danielsson
Källvägen
4
352 49 VÄXJÖ
070-327 77 62