HÖSTPROGRAM

Trädgårdsvandring till Villa Fresco, Tolg

Onsdagen den 14 augusti kl.18.00
Trädgårdsvandring hos Kerstin och Malte Bohlin, Villa Fresco, Tolg.
Villa Fresco är ett hus från slutet av 1800-talet. Trädgården är inspirerad av engelska trädgårdar med en touch av Småland med mjuka organiska former, allt uppdelat i vackra rum. Samåkning från Norrtullskolans parkering 17.30.
 Läs mer på https://www.tradgardsriket.se/tradgardar/villa-fresco/

Äppelmustning 14 och 21 september 9.00 - 13.00

Äppelmustning hos Ulrika Danielsson, Källvägen 4, Växjö.drop in.

Hur går det till att musta äpplen?

Först krossas dina medhavda äpplen i en elektrisk kvarn och sedan läggs fruktmassan i en hydraulisk press som försiktigt pressar ut saften. Utrustningen är modern och någon direkt muskelkraft behövs inte. Musten tappas på de kärl som du tagit med, t ex plasthink med lock, plastdunk eller rena kärl av plast, tetrapack, glas eller rostfritt. Se bara till att de är ordentligt rengjorda. Råmusten är grumlig och innehåller fruktkött.

Hur ska äpplena vara?

Äpplen man tycker om att äta blir oftast god must. Kvaliteten på musten blir efter hur äpplena är. Smaka och dela på dina äpplen. När kärnorna har blivit bruna är de färdiga för mustning. Är kärnorna vita är äpplet fortfarande omoget. Använd äpplen som är mogna krispiga och saftiga. Mjöliga äpplen går inte att musta så undvik sommaräpplen. Ett övermoget äpple är mjukt och mjöligt och knakar inte när man biter i det. Övermogna äpplen sätter igen pressen och går inte att musta. Dessa äpplen nekas mustning.

Omogna äpplen kan plockas ned i kassar/korgar, där man låter dem mogna ytterligare någon/några veckor för att undvika att de får fallfruktskador. Sötman utvecklas med mognaden. Musten blir godare och mer komplex om flera äppelsorter pressas.

Hur mycket äpplen behöver man?

Pressen rymmer 40 liter fruktmassa åt gången. Minst 4 fulla kassar med äpplen ska du ha med dig. Men det går med mindre om man är beredd att pressa med någon annan. Vi fyller upp med det som behövs.

Hur mycket får man ut per kilo äpplen?

Man får oftast lite mer än hälften av äpplets vikt. 10 kg ger ca 6 liter must.

Förpackning

Vi tappar upp musten på de kärl som du tagit med, t ex plasthink med lock, plastdunk eller rena kärl av plast, tetrapack, glas eller rostfritt. Se bara till att de är ordentligt rengjorda.

Den opastöriserade musten är bäst att frysa in. Råmust är en färskvara som håller sig minst fyra-fem dagar i kylskåp. Då är den som färskpressad när den tinats upp.  Utan behandling börjar musten att jäsa.

Vid mustningstillfället finns det möjlighet till pastörisering för längre hållbarhet samt förpackning i Bag in box. Förpackningarna får då hämtas dagen efter eller vid lämplig tidpunkt. Pastöriserad must i Pouch-uppåse håller ett år i rumstemperatur. Öppnad påse håller sig en månad i kylskåp.

Det går bra att pastörisera musten själv hemma. Upphetta musten i minst 75 grader och låt den stå i denna temperatur i 15 minuter. Skumma musten och tappa genast upp musten på flaskorna ända upp till brädden och skruva på locket. Låt flaskorna svalna långsamt. Flaskorna ska vara väl rengjorda och steriliserade.

Pris 2019

Pris för medhavd frukt

Medlem 
Växjö Trädgårdsförening

 Övriga

Råmust

10 kr/liter

15 kr/liter

 

 

 

 3 liter pastöriserad must i Pouch-upppåse

 

60 kr

75 kr

 

 

 

Välkomna till

Ulrika Danielsson

Källvägen 4

352 49 VÄXJÖ

070-327 77 62

"Odla blommor och grönsaker tillsammans!"

Anette

Onsdagen den 25 september kl.18.30
Anette på Boäng berättar hur hon planerat och byggt upp sin dekorativa köksträdgård (potager) och visar bilder på hur du kan odla fina grönsaker tillsammans med sommarblommor.
Många tips på jordförbättring, odlingsmetoder, bra sorter och till sist även tips på förädling och förvaring av den egna skörden.
Kom och låt dig inspireras till en odling som är både god och vacker!
www.boang.se/
Servering 40: -, lotterier, inträde 100 kr. för icke medlemmar.
Teleborgs kyrka Furutåvägen 5

 

 

 

 Varför inte? Det är mitt motto när jag formar min trädgård.

Thomas Lissing

Onsdagen den 9 oktober kl. 18.30
Föreläsning med Thomas Lissing

  Varför inte? Det är mitt motto när jag formar min trädgård.
På en liten villatomt i Växjö kan man odla mer än man tror. Hos mig växer palmer, kaktusar, fikon, hibiskus och flera andra exoter. Fast utomhus, året runt.
Även i Småland vill man njuta av Medelhavets goda.


Servering 40: -, lotterier, inträde 100 kr. för icke medlemmar.

Teleborgs kyrka Furutåvägen 5

"Att skapa Trädgård"

Kajsa Vildängen

Onsdagen den 6 november kl. 18.30
”Att Skapa Trädgård”

Kajsa Vildängen tar er med till trädgårdsmiljöer som inspirerat till skapande och ger tips om hur man kan tänka i sin egen trädgård för att skapa struktur och harmoni.
Kajsa har jobbat med trädgård i olika former hela livet. Bland annat har hon startat och drivit Klockaregårdens Trädgårdsbutik, ansvarat för att bygga upp trädgårdar kring Astrid Lindgrens barndomshem i Vimmerby och arbetat med utvecklingen av Norrvikens trädgårdar.

Servering 40: -, lotterier, inträde 100 kr. för icke medlemmar.

Teleborgs kyrka Furutåvägen 5

Senaste kommentarer

23.04 | 13:58

jag skulle vilja byta eller köpa rödbladig revsuga om det är någon som har den, jag vill föröka upp den så att det räcker räcker till många av mina projekt,

...
11.03 | 08:31

Föreläsningen med det här sprudlande energiknippet får man inte missa! Charmig och rolig är hon också.

...
04.02 | 19:23

De kommer så fort jag har fåt underlaget av styrelsen. Jag har cancer och har inte varit så aktiv med det. På måndag hoppas jag få till det. Ninni

...
03.02 | 20:45

Hej!
Jag hittar inte aktiviteterna för 2018.

Hälsning Margareta

...