VÅRPROGRAM

Biokol - det svarta guldet för en grönare värld

 Onsdagen den 26 februari kl. 18.30
Först Årsmöte sedan
”Biokol – det svarta guldet för en grönare värld”
Biokolsproducenterna Carina och Lars Larsén Spetsamåla gård, visar och berättar. För dem som vill prova på finns det möjlighet att köpa Biokol för 30 kr/10 liter. Ta med en hink!  https://spetsamalagard.se/grillkol-biokol/
Servering Lotterier
Entré 100 kr för icke medlem
Teleborgs kyrka Furutåvägen 5

 

Buketter från trädgården - odla egna snittblommor Inställd!

OBS föreläsningen onsdagen den 25 mars kl.18.30 är inställd
”Buketter från trädgården – odla egna snittblommor”
Föreläsning med Eva Uppsäll med inspiration om de bästa blommorna i den egna trädgården för att göra underbara buketter. Få tips om de finaste sorterna av blomster och blad och knepen för att lyckas. Lär dig om jord, frösådd, utplantering och hur du planerar för en lång säsong av buketter till ditt hem. Eva visar hur hon gör vid sådd.
Servering 40: -, lotterier, inträde 100 kr. för icke medlemmar.
Teleborgs kyrka Furutåvägen 5

 

 

 

 I huvudet på en trädgårdsrådgivare INSTÄLLT

 Onsdagen den 15 april kl.18.30

” I huvudet på en trädgårdsrådgivare”

Lise-lotte Björkman trädgårdsrådgivare, Riksförbundet Svensk Trädgård, håller föredrag utifrån de vanligaste och lite udda trädgårdsfrågorna som ställs. Möjlighet att ställa egna frågor.
Servering 40: -, lotterier, inträde 100 kr. för icke medlemmar.
Teleborgs kyrka Furutåvägen 5

Besök i Bovierans Vinterträdgård INSTÄLLT

 Torsdagen den 16 april 18.00

besöker vi Bovierans Vinterträdgård som har ett temperaturstyrt klimat med Franska Rivieran som förebild. Trädgårdens växter och träd har valts ut noga för att skapa en harmonisk och avkopplande miljö. Här finns ungefär 1800 växter. För att få dem att må bra används biologisk skötsel. Små predatorer, som skalbaggar och larver, för att bli av med ohyra. Detta är ett mycket effektivt och naturligt sätt att sköta en trädgård, för att inte tala om skonsamt.
OBS! Ta gärna med en fikakorg och sätt dig under palmerna och njut en stund. Adress: Minnesvägen, Teleborg, Växjö.

Bakluckeloppis Inställt

Onsdagen den 13 maj kl. 17.30 – 19.00
Växt/bakluckeloppis vid Katedralskolan
Ta med växter och fröer eller bara kom och fynda!

Utflykt till Kvarnstugan och Vartorps kvarn, Rottne

Onsdagen den 3 juni kl. 18.00

Trädgårdsvandring hos Anette och Anders Blomqvist, som har tagit hand om och odlar en stor trädgård vid Vartorps kvarn i Rottne. Från Rottne kör mot Brittatorp. Ta av mot Vartorp och följ skyltar mot Vartorps kvarn. Glöm inte fikakorgen!

Trädgårdsresa till Blekinge, Sveriges Trädgård är inställd!

Svenmanska parken

Lördagen den 13 juni
Resan går till Blekinge, Sveriges Trädgård!

Bussen avgår från Ekebovägen Kungsmadskolan kl. 07.00.  

Vi kommer att besöka Lilla Köksgården i Röaby som står för lokalt producerade delikatesser och där vi låter oss inspireras av hela världens olika fermenteringsmetoder.
Därefter bjuder Gullvi Petersson in oss till sin trädgård.
Vårt medhavda fika äter vi i Svenmanska Parken, där vi också får guidning. Vårt nästa stopp blir i Åke och Ulla Perssons trädgård.
Vi stannar för lunch på restaurang Galtsjön. Dagens är fiskrätt. Meddela specialkost. Resan går vidare till Nättraby där vi kan handla på Blekingeplantan och där vi innan hemfärd bjuder på frukt och dricka.

Anmälan senast 23 maj på mail: vaxjotradgard@gmail.com 
Pris 500 kr. Ange namn och medlemsnummer!
Betala senast 30 maj! P-g: 440631-0 
Bekräftelse till alla. Vid avbokning därefter, återbetalas 250 kr.

 

 

 

Trädgårdsvandring till Thomas Lissing

Tisdagen den 18 augusti 18.00 besöker vi Thomas Lissings trädgård Lindvägen 45 (norr) i Växjö
I min trädgård, som ännu är under uppbyggnad, drömmer jag mig bort till Medelhavet. Här växer blåregn, fikonräd, vinrankor, palmer, kaktusar, fackelliljor, trumpetranka och passionsblomma. Alla på friland året om. Det är just det som är min stora trädgårdspassion, att få exotiska växter att trivas i Småland. I augusti blommar hibiskus och fuchsia som bäst, och med lite tur även de pampiga yuccaplantorna.

Äppelmustning den 26 september

Äppelmustning hos Ulrika Danielsson, Källvägen 4, Växjö. OBS! Meddela Ulrika senast den 19 september om du vill komma och musta! Se telefonnummer längre ner,

Hur går det till att musta äpplen?

Först krossas dina medhavda äpplen i en elektrisk kvarn och sedan läggs fruktmassan i en hydraulisk press som försiktigt pressar ut saften. Utrustningen är modern och någon direkt muskelkraft behövs inte. Musten tappas på de kärl som du tagit med, t ex plasthink med lock, plastdunk eller rena kärl av plast, tetrapack, glas eller rostfritt. Se bara till att de är ordentligt rengjorda. Råmusten är grumlig och innehåller fruktkött.

Hur ska äpplena vara?

Äpplen man tycker om att äta blir oftast god must. Kvaliteten på musten blir efter hur äpplena är. Smaka och dela på dina äpplen. När kärnorna har blivit bruna är de färdiga för mustning. Är kärnorna vita är äpplet fortfarande omoget. Använd äpplen som är mogna krispiga och saftiga. Mjöliga äpplen går inte att musta så undvik sommaräpplen. Ett övermoget äpple är mjukt och mjöligt och knakar inte när man biter i det. Övermogna äpplen sätter igen pressen och går inte att musta. Dessa äpplen nekas mustning.

Omogna äpplen kan plockas ned i kassar/korgar, där man låter dem mogna ytterligare någon/några veckor för att undvika att de får fallfruktskador. Sötman utvecklas med mognaden. Musten blir godare och mer komplex om flera äppelsorter pressas.

Hur mycket äpplen behöver man?

Pressen rymmer 40 liter fruktmassa åt gången. Minst 4 fulla kassar med äpplen ska du ha med dig. Men det går med mindre om man är beredd att pressa med någon annan. Vi fyller upp med det som behövs.

Hur mycket får man ut per kilo äpplen?

Man får oftast lite mer än hälften av äpplets vikt. 10 kg ger ca 6 liter must.

Förpackning

Vi tappar upp musten på de kärl som du tagit med, t ex plasthink med lock, plastdunk eller rena kärl av plast, tetrapack, glas eller rostfritt. Se bara till att de är ordentligt rengjorda.

Den opastöriserade musten är bäst att frysa in. Råmust är en färskvara som håller sig minst fyra-fem dagar i kylskåp. Då är den som färskpressad när den tinats upp.  Utan behandling börjar musten att jäsa.

Vid mustningstillfället finns det möjlighet till pastörisering för längre hållbarhet samt förpackning i Bag in box. Förpackningarna får då hämtas dagen efter eller vid lämplig tidpunkt. Pastöriserad must i Pouch-uppåse håller ett år i rumstemperatur. Öppnad påse håller sig en månad i kylskåp.

Det går bra att pastörisera musten själv hemma. Upphetta musten i minst 75 grader och låt den stå i denna temperatur i 15 minuter. Skumma musten och tappa genast upp musten på flaskorna ända upp till brädden och skruva på locket. Låt flaskorna svalna långsamt. Flaskorna ska vara väl rengjorda och steriliserade.

Pris 2020

Pris för medhavd frukt

Medlem 
Växjö Trädgårdsförening

 Övriga

Råmust

10 kr/liter

15 kr/liter

 

 

 

 3 liter pastöriserad must i Pouch-upppåse

 

60 kr

75 kr

 

 

 

Välkomna till

Ulrika Danielsson

Källvägen 4

352 49 VÄXJÖ

070-327 77 62

Senaste kommentarer

09.02 | 21:24

Hej!
Tack för inbjudan till Vårprogram som Medborgarskolan ordnar via länk, många spännande föreläsningar, har redan anmält mig.

...
23.04 | 13:58

jag skulle vilja byta eller köpa rödbladig revsuga om det är någon som har den, jag vill föröka upp den så att det räcker räcker till många av mina projekt,

...
11.03 | 08:31

Föreläsningen med det här sprudlande energiknippet får man inte missa! Charmig och rolig är hon också.

...
04.02 | 19:23

De kommer så fort jag har fåt underlaget av styrelsen. Jag har cancer och har inte varit så aktiv med det. På måndag hoppas jag få till det. Ninni

...