Årsprogram 2018

Årsmöte med föreläsning "Att sköta och beskära träd".

Onsdagen den 28 februari kl.18.30 inleder vi trädgårdsåret med Årsmöte med sedvanliga årsmötesförhandlingar. Därefter får vi lyssna till trädgårdsdesigner Chatarina Rudenius som berättar om träd och hur vi ska beskära och sköta dem på bästa sätt
Vi bjuder på kaffe! Lotterier. Teleborgs kyrka Furutåvägen 5 Växjö.

"Odla hela året" och "Odla för smak"

Tisdagen den 20 mars kl.18.30

Johannes Wätterbäck och Theres Lundén odlar grönsaker överallt. På bloggen Farbror Grön delar de med sig av sina bästa trädgårdstips
Vi samarbetar men kommunen under Earth Week och föreläsningen är i Galaxen, Växjö Stadsbibliotek. Entré 50:-
Under kvällen är det också Fröbytarkväll i Röda rummet som Studiefrämjandet håller i.

 

 

 

 "Luktärter"

Onsdagen den 18 april 18.30
Cecilia Wingård berättar om ljuvliga luktärter, massor av sorter, odlingsråd och historia. I allt om trädgård nr 8 2017 finns hennes verksamhet beskriven. På bussresan den 16/6 besöker vi hennes trädgård.  Cecilia kommer att ha med frö till försäljning. Swish eller kontant betalning.
Servering, lotterier
Entré 50: - för icke medlem.
Teleborgs kyrka Furutåvägen 5 Växjö

"Kraftledningsgatan"

Onsdagen den 16 maj kl.18.30
Ida Karlsson stadsträdgårdsmästare, arbetar med ett projekt som har gått under namnet kraftledningsgatan, där man omvandlar mark, som idag innehåller mest ogräs, till ett böljande landskap med ängsmark för att locka till sig både bin och fjärilar. Detta är ett arbete som skulle gå att göra i den egna trädgården. 

Servering, lotterier, inträde 50: - för icke medlemmar.
Teleborgs kyrka Furutåvägen 5 Växjö


 

Trädgårdsvandring

Onsdagen den 13 juni 18.00
Trädgårdsvandring i Ninnies Trädgård Stenslanda Kullen, Tävelsås.
Ni kommer att få se en trädgård som har allt.Träd, blommor, harmoni och skönhet. Ta gärna med eget kvällsfika!

www.ninnieshemsida.se eller ninnies trädgård på facebook.


Bussresa till nordöstra Skåne

Lördagen den 16 juni
Bussen avgår från Ekebovägen, Kungsmadsskolan 07.00

Vi besöker Cecilia Wingårds trädgård. Hon är specialist på luktärter och säljer plantor och fröer. I resan ingår också besök på slottsträdgård, ytterligare privata trädgårdar, handelsträdgård samt lunch och förfriskningar. Ta med eget förmiddagsfika. 

Pris 600:- inkluderar resa, lunch, förfriskningar, inträde/guidning.

 Anmälan på årsmötet eller till Ragnvi Landqvist mail:ragnvila@ gmail.com vykort; Solhaga, Vedkärr, 36047 Värends Nöbbele
Telefon: 070 2817083. Betala senast den 1 juni till P-G 440631-0. Glöm inte att ange namn och medlemsnummer. Du kan också betala på bussen.

 

 

 
 Tusen trädgårdar den 1 juli.

Läs mer i Trädgårdsriket och Hemträdgården.Trädgårdsvandringar

Onsdagen den 4 juli kl.18.00

Trädgårdsvandring i
Birgitta Sivbergs trädgård.
Menuettvägen 6 Växjö.

En trädgård med formklippta träd pergola med blåregn, damm med näckrosor och minibäck. Ta gärna med eget kvällsfika!

 

Onsdagen den 15 augusti 18.00

Trädgårdsvandring i Monica och Leifs trädgård,
Stjärnvik Vasaborg, Tävelsås.
Odling av grönsaker, kryddor, frukt och bär. Flera rabatter med perenner, buskar och klätterväxter. Uterum med exotiska växter och två växthus. Ta gärna med eget kvällsfika!Bussresa i östra Småland

Lördagen den 18 augusti  
Resa i östra Småland.
Bussen avgår från Ekebovägen Kungsmadskolan kl 07.00
Vi kommer bl.a.att besöka Else-Britt Andersson Åker. I resan ingår också besök i ytterligare privata trädgårdar, handelsträdgård samt lunch och förfriskningar. Ta med eget förmiddagsfika. Pris 600 kr. Anmälan till Ragnvi Landqvist mail: ragnvila@ gmail.com vykort; Solhaga, Vedkärr, 36047 Värends Nöbbele. Telefon: 070 2817083. Betala senast den 1 juni till P-G 440631-0. Glöm inte att ange namn och medlemsnummer. Du kan också betala på bussen.                                                                         

 

TRÄDGÅRDSVANDRING

Onsdagen den 22 augusti kl 18.00 

Trädgårdsvandring till Christina Edin Nyborgsvägen 3 Ingelstad.
Christina berättar hur hon har förvandlat sin gräsmatta till ett inspirerande blomsterhav med stigar, bärbuskar och olikaperenna växter. Ta gärna med eget kvällsfika!                                                                                

”Hur du skapar en trädgård att njuta och inspireras av”

Onsdagen den 19 september kl.18.30
Ninnie Edheimer berättar hur hon tillsammans med sin Göran har skapat Trädgården på Kullen.
Servering, lotterier Inträde 50 kr för icke medlemmar.
Teleborgs kyrka Furutåvägen 5 Växjö

Äppelmustning hos Ulrika

Lördagen den 29 september kl. 9-13
Äppelmustning hos Ulrika Danielsson, Källvägen 4, Växjö.drop in.

Hur går det till att musta äpplen?

Först krossas dina medhavda äpplen i en elektrisk kvarn och sedan läggs fruktmassan i en hydraulisk press som försiktigt pressar ut saften. Utrustningen är modern och någon direkt muskelkraft behövs inte. Musten tappas på de kärl som du tagit med, t ex plasthink med lock, plastdunk eller rena kärl av plast, tetrapack, glas eller rostfritt. Se bara till att de är ordentligt rengjorda. Råmusten är grumlig och innehåller fruktkött.

Hur ska äpplena vara?

Äpplen man tycker om att äta blir oftast god must. Kvaliteten på musten blir efter hur äpplena är. Smaka och dela på dina äpplen. När kärnorna har blivit bruna är de färdiga för mustning. Är kärnorna vita är äpplet fortfarande omoget. Använd äpplen som är mogna krispiga och saftiga. Mjöliga äpplen går inte att musta så undvik sommaräpplen. Ett övermoget äpple är mjukt och mjöligt och knakar inte när man biter i det. Övermogna äpplen sätter igen pressen och går inte att musta. Dessa äpplen nekas mustning.

Omogna äpplen kan plockas ned i kassar/korgar, där man låter dem mogna ytterligare någon/några veckor för att undvika att de får fallfruktskador. Sötman utvecklas med mognaden. Musten blir godare och mer komplex om flera äppelsorter pressas.

Hur mycket äpplen behöver man?

Pressen rymmer 40 liter fruktmassa åt gången. Minst 4 fulla kassar med äpplen ska du ha med dig. Men det går med mindre om man är beredd att pressa med någon annan. Vi fyller upp med det som behövs.

Hur mycket får man ut per kilo äpplen?

Man får oftast lite mer än hälften av äpplets vikt. 10 kg ger ca 6 liter must.

Förpackning

Vi tappar upp musten på de kärl som du tagit med, t ex plasthink med lock, plastdunk eller rena kärl av plast, tetrapack, glas eller rostfritt. Se bara till att de är ordentligt rengjorda.

Den opastöriserade musten är bäst att frysa in. Råmust är en färskvara som håller sig minst fyra-fem dagar i kylskåp. Då är den som färskpressad när den tinats upp.  Utan behandling börjar musten att jäsa.

Vid mustningstillfället finns det möjlighet till pastörisering för längre hållbarhet samt förpackning i Bag in box. Förpackningarna får då hämtas dagen efter eller vid lämplig tidpunkt. Pastöriserad must i Bag in box håller ett år i rumstemperatur. Öppnad Bag in box håller sig en månad i kylskåp.

Det går bra att pastörisera musten själv hemma. Upphetta musten i minst 75 grader och låt den stå i denna temperatur i 15 minuter. Skumma musten och tappa genast upp musten på flaskorna ända upp till brädden och skruva på locket. Låt flaskorna svalna långsamt. Flaskorna ska vara väl rengjorda och steriliserade.

Pris 2018

Pris för medhavd frukt

Medlem 
Växjö Trädgårdsförening

 Övriga

Råmust

10 kr/liter

15 kr/liter

 

 

 

 3 liter pastöriserad must i Bag in Box

(kartong och påse)

60 kr

75 kr

3 liter pastöriserad must i refill

(endast påse)

50 kr

65 kr

Välkomna till

Ulrika Danielsson

Källvägen 4

352 49 VÄXJÖ

070-327 77 62

Trädgårdsmästare Stefan Lagerqvist

Ondagen den 17 oktober kl.18.30

Trädgårdsmästare Stefan Lagerqvist som 2004 blev Årets Trädgårdsmästare, har satt Sävsjö och Vimmerby kommun på trädgårdskartan. Tillsammans med sitt team har han vunnit flera utmärkelser.
Servering, lotterier, inträde 50kr för icke medlemmar                      Teleborgs kyrka Furutåvägen 5 Växjö.

 

Kransar och knytkalas

Onsdagen den 14 november kl.18.30
”Kransar och Knytkalas” Catarina och Ninnie inspirerar oss att göra vackra kransar. Ta med eget fika plus bindtråd, eget grönt och ev.pynt, sekatör och handskar. Granris kommer att finnas.
Vi bjuder på glögg och och pepparkaka.                                              Teleborgs kyrka Furutåvägen 5 Växjö

Senaste kommentarer

04.02 | 19:23

De kommer så fort jag har fåt underlaget av styrelsen. Jag har cancer och har inte varit så aktiv med det. På måndag hoppas jag få till det. Ninni

...
03.02 | 20:45

Hej!
Jag hittar inte aktiviteterna för 2018.

Hälsning Margareta

...
10.02 | 23:21

Hej!
Det är inte vi som anordnar resan till Berlin utan Länsförbundet. Därför är den inte med i vårt programblad. Fanns inget utrymme kvarför annat.
Ninnie

...
10.02 | 22:34

Hej o tack för årets programblad! Många spännande aktiviteter! Undrar över resan till Berlin i maj, finns med på hemsidan, men inte i programbladet?

...